Ve čtvrtek 19. 5. jsme s žáky 8. a 9. ročníku podnikli dějepisnou exkurzi. Naším cílem byl koncentrační tábor Terezín.

Výprava začala v časných ranních hodinách. Cesta příjemně utekla a před devátou hodinou jsme se ocitli před branami Terezína. Nejprve jsme se vydali do Malé pevnosti, kde jsme měli objednanou prohlídku s promítáním krátkého filmu. Jakmile jsme prošli branou s nápisem „Arbeit macht frei“ (práce osvobozuje), sevřely nás nepříjemné pocity. Paní průvodkyně na nás dokázala přenést atmosféru období druhé světové války velmi autenticky. Poté, co jsme prohlédli celu Milady Horákové, prošli „odblešovací“ místností a prošli se podzemními chodbami, jsme se dostali na popraviště. Zde se děti dozvěděly, že během hodiny na tomto místě nacisté popravili i 52 židů. Všichni strnuli, tolik nás totiž na exkurzi přijelo. Mohli jsme si také vyzkoušet na vlastní kůži „temnici“ i „izolaci“. Tyto osobní zkušenosti v nás zanechaly nevšední zážitky.

Po návštěvě Malé pevnosti jsme se vydali do centra města navštívit Muzeum Ghetta a Magdeburské kasárny. Za městem jsme si ještě prohlédli židovský hřbitov a krematorium. To byl další hodně silný okamžik exkurze.

Celým dnem nás provázelo krásné slunečné počasí. Navzdory událostem, které se na tomto místě staly, jsme měli dobrou náladu a den jsme si užili. Všichni jsme se shodli, že je potřeba tato důležitá místa našich dějin alespoň jednou v životě navštívit.

Aktuality